Završio “Kukuriček” 2010.

Objavljeno, 22.4.2010.
Završio “Kukuriček” 2010.

Kukurikalo se glasno 10. travnja u đurđevačkoj sportskoj dvorani  iz stotinjak veselih, malih grla. Pjevalo se o ljubavi i djetinjstvu, o mami i medi, o lovu na bakterije i slovarici, Dravi i poštaru, o svemu onome što djeca vole, a publika u dvorani osmog po redu, obnovljenog Dječjeg međunarodnog glazbenog festivala „Kukuriček“, je pokazala najviše simpatija prema pjesmi „Mama“. Uradak je to 14-to godišnje kantautorice Lamije Belošević  koja je uglazbila stihove Daliborke Carević, te aranžman Tonija Eterovića i uz Dječji zbor „Arija“ osvojila festivalsku publiku u dvorani.Stručni žiri, u kojem su i ove godine radili Arsen Dedić, Hrvoje Hegedušić, Tihomir Preradović i Ivica Mihajlović, Veliku nagradu „Kukuričeka“, Grand Prix, Međunarodnog dječjeg festivala dodijelio je skladbi „Moja Drava“ Edite i Darka Braje koju su izveli mali Virovitičani, Laura Marin i zbor Glazbene škole Jan Vlašimsky. „Moja Drava“ je po ocjeni stručnog žirija dobila nagradu za najbolju skladbu, a pjesma „Frula iz sna“ nagradu za najbolji tekst koji je napisala Sunčica Orešić, koja već nekoliko godina uspješno surađuje sa Davorom Jendrašićem. Njemu je pak, za pjesmu „Kapla v boji“ ove godine zasluženo pripala nagrada za aranžman.

Ta je vesela pjesmica na kajkavštini, u izvrsnoj interpretaciji malog Kalinovčana Matije Kucelja, jedna od onih koja će se često okretati u dječjim emisijama i slušati u vrtićima. Valja to reči i za sigurnog Koprivničanca Sandra Turkovića s pjesmom o „Teni i Dori“, zatim za jednu od najmlađih pjevačica „Kukuričeka“ Saru Kopričanec iz Molvi i njenu „Slovaricu“, kao i za Pitomačanku Lanu Živko s izvrsnim tekstom T. Mlinarića i R. Stilinovića „Pin za raj“.

Pravu profesionalnu ozbiljnost u nastupu pokazale su Lanina sestra Helena Živko i Mirta Krsnik, koje su izvrsno spojile „Kaj i ča“, a posebno se to odnosi na lanjsku pobjednicu, Bjelovarčicu đurđevačkih korijena, Doru Trogrlić. S pjesmom „Ja znam da znaš“ M. Medaka Gage, pokazala  je da je odrasla i da će joj uskoro pozornica „Kukuričeka“ biti tijesna. Uz sve to ostat će zapamćeni uvjerljivi nastupi  4-godišnje Magdalene Rogić i „Genijalaca“ s pjesmom „Reci „R“, zatim „Kikića“ s pjesmom „U lov“ ili Dječjeg zbora „Tratinčica“ iz Rijeke i pjesmice “Poštar i pas” itd.. U svakom slučaju, ovogodišnje 23 festivalske pjesme nisu bez razloga dobio supokroviteljstvo Hrvatskog društva skladatelja.

Uz nekoliko iznimki, skladali, aranžirali i pisali stihove za njih su oni koji to rade i za sve “velike“ hrvatske glazbene zvijezde. Hoće li netko iz pjevačkog tima završiti na hrvatskim festivalima, pokazat će vrijeme, ali je sigurno da su svi iz Đurđevca otišli s nagradama. Zatvaranjem ovogodišnjega, raspisan je natječaj za novi „Kukuričeka 2011“. Čestitke svima koji su na svojim rukama i leđima iznijeli „Kukuriček 2010.“